آچار به مجموعه ای از ابزار های دستی با ساختار و کاربرد های متنوع گفته میشود. این محصولات، در موقعیت های مختلف، از مصارف خانگی و ساده تا صنایع بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند.
بیشترین مصارف این محصول برای باز و بسته نمودن پیچ ها و اتصالات است و به همین دلیل نیز نسبت به میزان تنوع این دو، نمونه های متنوعی از آچار نیز در بازار صنعت موجود است.
در مقاله پیش رو ضمن معرفی انواع آچـار به کاربرد ها و مصارف آنها نیز می پردازیم.
با ما در مطالعه این متن همراه شوید.
آچار را می توان آشناترین و کاربردی ترین ابزار دستی در صنعت نامید. وسیله ای همه کاره که در شرایط گوناگون کارگشا بوده و با ارائه خدمات زیادی به افراد عادی و صنعتگران، انجام کار ها را سریع و آسان میکند. به همین دلیل نیز در مشاغل مختلف صنعتی از مدل های متنوع این محصول بیشترین استفاده می شود.
علاوه بر صنعت، مصارف خانگی زیادی نیز برای آچار ها وجود دارد که به ویژه در نمونه های کلاغی، فرانسه و شلاقی بیش از سایر مدل هاست.
از بین مشاغلی که از آچـار استفاده می کنند، مکانیکی ها بیشترین استفاده را از این ابزار دارند. هم چنین تعمیر کاران تاسیسات، به ویژه در بخش ملزومات سرمایشی و گرمایشی نیز با انواع این محصولات سرو کار زیادی دارند.
در ادامه به برخی از پرکاربردترین انواع آچار اشاره خواهیم کرد.
آچار فرانسه: این نوع ابزار از شهرت جهانی برخوردار است و در مشاغل مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار برخلاف نامی که در ایران به آن معروف شده، توسط یک مخترع انگلیسی ابداع شده و بعدها توسط سوئدی ها تکمیل و به شکل امروزی در آمده است.
آچتار فرانسه با زبانه متحرک و دهانه قابل تنظیم، از قابلیت همسان شدن با انواع پیچ برخوردار بوده و افراد را از استفاده از تعداد زیادی ابزار بی نیاز می کند. این ابزار به تنهایی در موارد زیادی، از لوله کشی تا صنایع گوناگون و هر جا که به باز و بسته کردن پیچ هایی با اندازه های مختلف نیاز باشد کاربرد دارد.
آچار شلاقی یا لولهگیر: این نوع آچـار نیز با توجه به تنوعی که در سایز بندی دارد، مصارف گوناگونی داشته و به ویژه در لوله کشی، باز و بسته کردن پیچ ها و اتصالات لوله ها از مصارف بالایی بهرهمند است.
آچارکلاغی یا سرکج: این ابزار در واقع نوعی انبر با دو آرواره متحرک است که یکی از آنها می تواند در راستای دسته نسبت به دیگری حرکت کرده و با ساختن زاویه (45 تا 60 درجه) با دسته، انواع مصارف کاربردی را پوشش دهد. باز و بسته کردن لوله، سفت کردن اشیاء مختلف و پیچ و مهره و تعمیرات مختلف از اصلی ترین کاربردهای آچارهای کلاغی بهشمار میآید.
آچار انبرقفلی: این محصول پرکاربرد، کارایی زیادی در صنعت و مصارف خانگی داشته و با دارا بودن دو فک، یکی ثابت و یکی متحرک با کمترین میزان لغزش برای باز کردن پیچهای دشوار و هرزشده بسیار کاربردی است.
آچار تخت: این محصول یک تکه و با دهانه انتهایی (یک سر تخت یا 2 سر تخت) به شکل حرف U انگلیسی در اندازههای متنوع تولید می شود. وجود زاویه حدود 15 درجه بین سر و دسته آچـار تخت، قابلیت مانور آن را بالا برده و کاربرد آن را آسان تر نموده است. این نوع آچـار برای مصارف گوناگون و باز و بسته کردن مهره هایی با اندازههای مختلف بسیار کاربردی است.
آچار رینگ: این ابزارِ یک تکه با تفاوت هایی جزئی شبیه به مدل تخت است، با این تفاوت که انتهای آن بر خلاف آچار تخت از یک حلقه بسته 6 ضلعی یا 8 ضلعی تشکیل شده است. نمونه های یک سر رینگ و دو سر رینگ این ابزار دستی برای باز و بسته کردن مهره های مربعی و گوشه دار مورد استفاده قرار میگیرد.
آچـار آلن: این محصول در سایزبندی متنوع تولید شده و با دارا بودن سر 6 گوش و شکل حرف L انگلیسی کاربردی آسان و راحت دارد. کاربردهای خانگی مانند تعمیر لوازم خانگی از قبیل میز و صندلی و موارد مشابه از بیشترین کاربرد های ابزار آلن به شمار میآیند.
آچار بکس: این ابزار یک وسیله همه کاره بوده و در مشاغل فنی کاربرد زیادی دارد. مکانیک ها از بیشترین کاربران این نوع ابزار بوده و آن را برای باز و بسته کردن انواع مهره به ویژه در کار های ظریف مورد استفاده قرار میدهند. برخی از انواع این محصولات موسوم به آچـار های سرعتی هستند که سری آنها قابل تعویض است.
آچار چرخ: این ابزار با شکل ضربدر یا حرف X انگلیسی در سایزهای مختلفی ساخته میشود و بیشترین کاربرد را در باز و بسته کردن پیچ و مهره های چرخ ها دارد.
آچـارترکمتر و انواع آن: هر جا نیاز به میزان مشخصی از سفت کردن پیچها داشته باشیم، آچار های ترکمتر مورد استفاده قرار میگیرند. نمونه های متنوع این محصول در انواع دیجیتال، عقربهای یا ساعتی، نقطه ای یا کمرشکن، تقه ای، برقی یا شارژی، کرونومتری، بادی، هیدرولیک، جغجغه ای و شاهینی از دیگر مدل های این ابزار پرکاربرد بهشمار میآیند که در صنایع مکانیک و تعمیرات ماشین استفاده زیادی از آن برای باز و بسته کردن پیچ و مهرهها صورت میگیرد.
آچـار شمع: این ابزار 6 گوشه و دو جداره، برای شمع خودرو مورد استفاده است.
آچار فیلتر بازکن: این محصول نیز مورد استفاده ی مکانیک ها بوده و با داشتن 4 سبک یا شکل برای باز و بسته کردن فیلتر های خودرو به کار میرود.
آچـار اسلحه: این محصول با داشتن دنده C شکل، در یک سر با شکل خاص تهیه شده و در موارد نظامی و برای صنایع اسلحه سازی از آن استفاده میشود.
آچار آبگیر: این ابزار T شکل، با یک فک خمیده در انتها برای آبگیری انواع سینک روشویی و ظرفشویی و شیرآلات کاربرد دارد.
آچـاردرام: این ابزار برای کوک کردن سازهای موسیقی درام و جاز مورد استفاده قرار میگیرد. نمونههای دیگر این محصول نیز برای کوک کردن پیانو و ساز های کوبه ای کاربرد دارند.
آچارچکش خور: این محصول با داشتن یک سر تخت یا رینگی و انتهایی صاف، درون پیچ قرار گرفته و با ضربات چکش پیچ را سفت میکند. پیچ هایی که با این وسیله بسته میشوند، اغلب بسیار محکم بوده و در جای خود ثابت می مانند.
آچارترکیبی: این محصول هم تخت و هم رینگی است و در واقع نقش دو ابزار را بهطور همزمان ایفا میکند و در مشاغل فنی کاربرد های وسیعی دارد.
آچـارکوتاه: این ابزار در مواردی که جای کافی برای استفاده از نمونههای بلند وجود نداشته باشد کارایی زیادی دارد.
انواع آچـار جزو ابزارهایی هستند که در سرعت و راحتی کارها نقش مهمی دارند و داشتن مدلهای مختلف آنها، بسته به کاربرد و نیاز شما، موجب بهبود کیفیت کار میشوند.
شما نیز میتوانید انواع آچار را در مدل ها و قیمت های متنوع از بازار اینترنتی و آنلاین این تولیدات تهیه کنید.
پیشنهاد می کنیم پیش از خرید، از توصیه ها و مشاوره اهل فن و کارشناسان حاضر در سایت های معتبر آنلاین و فروشگاه های اینترنتی بهرهمند شوید تا بتوانید با توجه به نیازتان و بودجهای که در اختیار دارید بهترین انتخاب را داشته باشید.
برای خواندن مطالب بیشتر به مجله ابزار وب سایت ابزار پیشه مراجعه نمایید.