تبلیغات X
سفارش بک لینک
آموزش ارز دیجیتال
ابزار تادیومی
خرید بک لینک قوی
صرافی ارز دیجیتال
خرید تتر
خدمات سئو سایت
چاپ ساک دستی پارچه ای
چاپخانه قزوین
استارتاپ
آموزش خلبانی a>
طراحی سایت در قزوین
چاپ ماهان
هوش مصنوعی فارسی
راه اندازی طلافروشی
کرگیر
کرگیری
کرگیر



ابزار پیشه - مولتی متر و معرفی انواع آن s

ابزار پیشه - مولتی متر و معرفی انواع آن

موضوعات
Category

محبوب ترین مطالب
Most visited Postss

ارشیو وبلاک
Archived blog

کدهای اختصاصی
Code

کدهای اختصاصی
Site Statistics

» بازديد امروز : 8475
» بازديد ديروز : 0
» افراد آنلاين : 1
» بازديد ماه : 8474
» بازديد سال : 8474
» بازديد کل : 8474
» اعضا :
» مطالب : 39

مولتی متر و معرفی انواع آن


تاریخ انتشار پست : 1401/5/25 بازدید : 8

مولتی متر که بانام ولت/اهم متر نیزشناخته می‌شود،چیست وچه کاربردی دارد؟

مولتی متر و انواع آن

شاید برای شما هم به عنوان شخصی که کارهای فنی انجام می‌دهد، مولتی متر اولین وسیله‌ای است که برای عیب‌یابی وسایل الکتریکی به ذهنتان می‌رسد. همانطور که احتمالا می‌دانید مولتی متر وسیله‌ای است که چند کمیت را اندازه‌گیری می‌کند. با ما همراه باشید تا در ادامه با مولتی متر و انواع آن به طور کامل آشنا شویم.

مولتی متر

مولتی متر به انگلیسی Multimeter از دو کلمه Multi به معنی چند و Meter به معنی اندازه‌گیری یا وسیله اندازه‌گیری تشکیل شده است. البته در اینجا منظور، کمیت الکتریکی است. این ابزار چند کمیت الکتریکی مثل ولتاژ (اختلاف پتانسیل دو سر یک اِلمان)، آمپر (میزان جریان عبوری از یک اِلمان)، اُهم (میزان مقاومت یک اِلمان)، ظرفیت خازن، میزان دما، تست دیود یا ترانزیستور و… را اندازه‌گیری می‌کند.

در ابتدا به مولتی متر، اوومتر، به انگلیسی Avometer گفته می‌شد که امروزه کمتر رایج است. کلمه Avo از حروف ابتدای سه کلمه آمپر Amper، ولت Volt و اُهم Ohm گرفته شده ‌است.

این ابزار هر جا که به نوعی با برق سروکار داشته باشد مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ از جمله در تعمیرگاه‌ها، کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های برق.

انواع مولتی متر

این ابزار به چهار دسته کلی تقسیم می‌شود. عقربه‌ای(آنالوگ)، دیجیتال، رومیزی، انبری.

مولتی متر‌های ساخته شده‌ اولیه از نوع آنالوگ بود، اما پیشرفت‌های صورت‌گرفته در علم تولید این وسیله، باعث شد به‌سرعت جای خود را به مولتی متر دیجیتال بدهد. ویژگی‌هایی که باعث شد نوع دیجیتال از آنالوگ پیشی بگیرد عبارت‌اند‌ از:

  • نوع دیجیتال از دقت بالاتری در اندازه‌گیری و نمایش داده‌ها برخوردار است.
  • میزان خطای دیجیتال به‌مراتب پایین‌تر از نوع آنالوگ است.
  • سرعت اندازه‌گیری در دیجیتال بسیار بالاتر از آنالوگ است.
  • بازده دستگاه‌های دیجیتال بالاتر است.
  • کالیبراسیون در ابزار دیجیتال آسان‌تر است.
  • دستگاه‌های دیجتال قابلیت اتصال به یکدیگر را دارند پس نوع دیجیتال قابل اتصال به کامپیوتر و… است.
  • دستگاه دیجیتال قابلیت ذخیره مقادیر اندازه‌گیری شده در حافظه را دارد.
  • قابلیت اندازه‌گیری کمیت‌های متنوعی به نوع دیجیتال اضافه شده‌ است، به‌طوری که امروزه می‌توان حتی میزان اسیدی یا قلیایی بودن مواد، سرعت باد، رطوبت و … را نیز اندازه‌گیری کرد.
  • و …

عقربه‌ای (آنالوگ)

مولتی متر آنالوگ با يك ابزار اندازه‌گيری از نوع سيم پيچ متحرك آهنربای دائمي كار می‌كند. مولتی متر آنالوگ که آن را عقربه‌ای نیز می‌نامند،‌ همانطور که از نامش پیداست از نظر ظاهری از یک صفحه تشکیل شده که با خطوط درجه‌بندی شده، یک عقربه برای نمایش میزان کمیت مورد‌ نظر که با حرکت بر روی خطوط مدرج حرکت می‌کند، سلکتور(کلیدی برای انتخاب پارامتر مورد اندازه‌گیری (ولتاژ، جریان و مقاومت))، ترمینال‌ها، پتانسیومتر تنظیم صفر دستگاه و دو سیم رابط جهت ااتصال با قطعه الکتریکی کار می‌کند.

Picture1 3

آچار به چه ابزاری گفته می شود و کاربرد های آن چیست؟

معایب و مزایای مولتی متر آنالوگ

عموماً ارزان‌تر از نمونه دیجیتال است، معمولا حجیم و اندازه بزرگی دارد و مقیاس‌های متعدد آن‌باعث سردرگمی کاربر خصوصا مبتدی‌ها می‌شود. نوع آنالوگ، قطبیت خودکار ندارد و اتصال صحیح پراب‌ها ضروری است. کارکردن با نوع آنالوگ سخت‌تر بوده و نمی‌توان از آن اعداد خیلی دقیقی به‌دست آورد. نسبت به ضربه بسیار حساس است و به همین دلیل زمان استفاده از آن باید بسیار دقت کرد که ضربه نخورد.

هرچند نوع آنالوگ این وسیله اعداد خیلی دقیقی به ما ارائه نمی‌ دهد ولی مزیت آن در این است که با عقربه‌ اش به خوبی می‌توانیم تغییرات ولتاژ را با چشم خود ببینم. این مزیت در بسیاری از موارد کاربرد فراوان دارد. از طرفی در مدل آنالوگ چون مقاومت درونی بسیار پایینی دارد، می‌تواند دقت بسیار خوبی در اندازه‌گیری جریان  داشته باشد. مولتی مترهای آنالوگ، اکثرا خطای کمتر از 50 میکروآمپر دارند.

دیجیتال

شاید بتوان گفت رایج‌ترین مولتی متر، نوع دیجیتال آن است که خود انواع مختلف با ویژگی‌های متفاوتی دارد؛ از نوع ساده تا پیشرفته که بیشتر برای مهندسین کاربردی است. در نوع دیجتال به‌جای عقربه‌ای که در نوع آنالوگ وجود، مقدار کمیت‌ها در نمایشگر، نمایش داده می‌شود و میزان کمیت با اعداد مشخص می‌شود. از جمله مزایای نوع دیجیتال این است که می‌تواند مقدار را با واحد‌های مختلف مثل میلی یا میکرو و… نمایش دهد، مثلاً میلی آمپر.

Picture2 3

دیجیتال‌ها عموماً ازنظر قیمتی کمی گران‌تر از نوع آنالوگ هستند؛ البته نوع ساده دیجیتال، تفاوت قیمت زیادی با آنالوگ ندارد. به دلیل مقاومت بالایی که دارند به عنوان ولت‌سنج کارایی خیلی خوبی دارند. از طرفی قطعا به دلیل نمایش اعداد به صورت دیجیتالی بر صفحه نمایش، امكان راحت‌تر خواندن اعداد را برای كاربر ايجاد می‌كنند.

رومیزی

به دلیل دقت بالایی که این نوع دارد، بیشتر در آزمایشگاه‌ها کاربرد دارد. مولتی متر رومیزی از نوع دیجیتال است و این روزها کاربرد فراوانی دارد.

Picture3

انبری

این دسته از مولتی متر از نوع دیجیتال است. تفاوت نوع آنالوگ و دیجیتال مولتی متر انبری در سری چنگک‌مانند دیجیتال است که با آن می‌توان جریانی را که از یک اِلمان می‌گذرد بدون نیاز به سری کرن دستگاه با اِلمان مذکور اندازه‌گیری کرد.

کاربرد مولتی متر

این ابزار متناسب با مدل و به انتخاب کاربر از ساده تا پیشرفته قادر به اندازه‌گیری کمیت‌های مختلف الکتریکی است. البته به صورت پایه، ولتاژ، جریان و مقاومت را هم اندازه‌گیری می‌کند و همچنین برای بررسی و تست اتصال نیز می‌توان از آن‌ استفاده کرد.

انواع پیشرفته این ابزار قابلیت اندازه‌گیری موارد زیر را نیز دارند:

  • ولتاژ و جریان متناوب یا AC
  • ولتاژ و جریان برق مستقیم یا DC
  • مقاومت (اُهم)
  • ظرفیت خازن (فاراد)
  • هدایت (سیامز)
  • دسی بل
  • فرکانس (هرتز)
  • چرخه کار
  • القاء الکتریکی
  • درجه حرارت براساس سیلسوس یا فارنهایت

با یک سری لوازم جانبی برای برخی از مولتی متر‌ها می‌توان حتی موارد زیر را نیز اندازه‌گیری کرد:

  • سطح اسیدیته یا قلیایی بودن مواد
  • میزان رطوبت نسبی
  • سطح نور
  • سرعت باد

  اجزای مولتی متر

  • صفحه نمایش: مولتی متر یک نمایشگر یا صفحه نمایش دارد که در مدل آنالوگ، عقربه و درجه‌بندی وجود دارد و در مدل دیجیتال از اعداد دیجیتالی برای نمایش مقدار استفاده می‌شود.
  • سلکتور یا کلید چرخشی انتخاب: کلید چرخشی که به وسیله آن امکان انتخاب کمیت‌های مختلف برای اندازه‌گیری به ما داده می‌شود. مثلاً اگر می‌خواهیم ولتاژ را اندازه‌گیری کنیم، سلکتور را روی گزینه ولتاژ تنظیم می‌کنیم.
  • پورت یا ترمینال‌های ورودی: به قسمت‌هایی گفته می‌شود که پراب‌ها از طریق آنها به مولتی متر متصل می‌شوند تا برای اندازه‌گیری، اتصال با اِلمان برقرار شود.
  • پراب‌ها: مولتی متر دارای دو پراب برای اتصال است؛ یکی از آن‌ها قرمز و یکی سیاه است اما تفاوت بین آنها وجود ندارد.

سخن پایانی

اگر به عنوان یک شخص مبتدی می‌خواهید مولتی متری انتخاب کنید که فقط کارتان انجام شود و هزینه زیادی صرف نکنید، می‌توانید از مولتی مترهای ارزان قیمت‌تر استفاده کنید، ولی توصیه ما به شما این است  که بهتر است سراغ مولتی مترهایی که کارایی خود را به مصرف‌کنندگان نشان داده‌اند بروید؛ زیرا ایمنی بهتر و عمر طولانی دارند. چنانچه این وسیله ابزار کار حرفه‌ای شماست قطعا هر چه بیشتر هزینه کنید ابزار کار بهتری در اختیار خواهید داشت.


برای خرید و اطلاع از قیمت  مولتی متر با همکاران ما در فروشگاه آنلاین ابزار پیشه تماس حاصل نمایید

نظرات
نظرات مرتبط با این پست
نام :
ایمیل :
وب سايت :
کد تاييد :        
متن دیدگاه :

تمامی حقوق برای نویسنده محفوظ میباشد